ÜCRETLERDE “GÜNLÜK ULAŞIM BEDELİ”

ÜCRETLERDE “GÜNLÜK ULAŞIM BEDELİ”

 

7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07.12.2019 tarih ve 30971 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

İlgili Kanunun 11 inci maddesiyle,193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan “taşıma giderleri” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.

 

“(İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir. Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.)”

 

1-Düzenleme ne getirmiştir?

 

Düzenlemenin ne getirdiğini görmek için, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin eski hali aşağıya çıkarılmıştır:

“Ücretlerde

Madde 23

Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisi'nden istisna edilmiştir:

…………

10. Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri;

---“

Görüleceği üzere, eski düzenlemede işverenler tarafından hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla yapılan taşıma giderleri nedeniyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, uygulamada işverenlerin birçoğu, çalışanlarının ulaşımının sağlanmasını teminen, çalışanlarına toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları vermektedir. Bu suretle sağlanan menfaate yönelik bir istisna bulunmadığından, söz konusu ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaktadır.

 

Bu düzenlemeyle, ‘işverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda’, bir günlük ulaşım bedelinin 10 TL'yi aşmaması kaydıyla hizmet erbabına toplu taşıma kartı ve bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temini suretiyle sağlanan menfaatlerde gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

NOT: Düzenleme, 7194 sayılı Kanunun 52/ç maddesince, 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

2-Günlük ulaşım bedeli tutarı yeniden değerleme oranında artacak mı?

 

7194 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle, 193 sayılı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesinin ikinci fıkrasına “23/8,” ibaresinden sonra gelmek üzere “23/10,” ibaresi eklenmiştir.

 

Söz konusu madde ile, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan günlük ulaşım bedeli tutarının, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle yeniden belirlenmesini teminen yetki alınmıştır.